HJKs JAKTSTIGAR

2019-12-18

Hageljaktstigen 2020-03-07

Gyttorp Cup 2020-03-08

Läs mer här: JAKTSTIGARNA

Traditioner på kulskytte

2019-06-17

Under många år har det tävlats i DM, enkelskott och dubbelskott på 80m med älgen som figur.De klubbar som varit aktiva är Rosersberg och Haninge med många riktigt bra skyttar.Vad går det då ut på, enkelskott på älg. Man skjuter med fri kaliber 20 skott på raken med ett trycke som minst håller 500g och en vapenvikt på max 5500g.Provskott 4 st är tillåtet, men var för provskott? För att man kontrollerar framförhållningen och om spegeln sitter rätt, ja ni läser rätt spegeln ska sitta rätt i förhållande till öronfläcken. Banans hastighet som figuren rör sig med balanseras med olika ammunitions hastigheter 900-850-800 m/s.Är det svårt att skjuta och få skapliga poäng? Om man skjuter 20 raka 5or på älgen med vanlig jägar ringning med lungspets som på öppettid så skjuter man 160p , så vann Emil på 185p av 200 möjliga.Dubbelskott hur blir det då 2 skott på 4,5 s är det möjligt? O ja det är det och att man skjuter lika bra eller bättre än enkelskotten är inte ovanligt.Varför blir det så? Man siktar ihjäl sig säger man, våga tryck på ingång inget svårare än så.När kan man då träna på detta, öppettid är ju inget fel, man betalar ju för 12 lopp och väljer man att bara skjuta löpande så är det bara en knapptryckning för funktionären, inget värre.Vi som tävlar fick lite frågor innan om man fick vara med, för att vara med så behöver man skyttekort och betald skyttesportlicens.Jag ser oanade möjligheter till nästa års DM, så många guldskyttar som Hjk s älgbana har, där även tävlingskommittén frekvent övar sitt skytte.DM mästare blev Emil Håkansson på bra poäng, han var lite besvärad innan tävlingen för den stör Europa skyttet som allt fokuseras på i maj månad, men efter tävlingen så tyckte han att det var ju kul.Pierre och Magnus tävlingskompisar under många år med Jocke Smålänning skrattade gott åt 185p det är skitbra.O ja jag vet vem som äger skotten på spegeln🤨
Pierre håkansson medlem 1148 äger bild och text, bilden är tagen av pierre.

FOTO: Pierre Håkansson

KM Compact Sporting

2019-06-17

Km i Compact sporting avgjordes den 11:e maj.

Antal deltagare var 8st. Banläggningen var åt det svåra hållet , men däremot fanns det möjlighet att träna på banan under normala öppettiden . Samma inställning på kastarna användes sedan på tävlingen.

På Compact tävlingar är det ok att träna på exakt de duvor som kommer på tävlingen. På större tävlingar brukar banorna vara öppna för träning ett par dagar innan tävlingen startar. Därefter görs eventuellt några mindre justeringar. 

Min förhoppning är att vi ska locka fler deltagare nästa år genom att ha en enklare banläggning. och att man kan träna på öppetdagen innan tävlingen.Tack ni som deltog , hoppas ni hade en trevlig eftermiddag. 

Pristagare

1  Conny Petters   44

2  Ronny Karlsson 41

3 Christer Björklund 38

Conny Petters

KM EU Trap

2019-06-13

Lördagen den 15 juni skjuter vi KM i EU-Trap.

Tävlingen genomförs på Trap 2 banan med regler från Fitasc Universal Trench reglemente. Det innebär 2 x 25 duvor, 50-100 skott (man får skjuta två skott per duva).

Vid särskjutning skjuter man sudden death. Tävlingsledningen bestämmer platta. För totalplaceringen särskjuts alltid plats 1-3.

Medalj delas ut till första, andra och tredje plats.

Alla kan vara med, kom och skjut!

Kostnad
Betalning sker med serie-kuponger (Röd eller Guld). 
Man skjuter med eget vapen och ammunition, ta med så att det räcker till tävlingen och till eventuell särskjutning.

När & Var
Samling kl.14.00 på Trap 2

Tävlingsledare
Hasse Lundberg

Grattis Peter O. klubbmästare i Nordisk Trap

2019-05-28

14 tävlingssugna skyttar ställde upp vid årets KM i Nordiskt Trap. Förutom hageljaktstigen brukar våra klubbmästerskap tyvärr inte locka så många deltagare, så tävlingsledaren Hasse Lundberg var mycket positivt överraskad över att så många kom och sköt tävlingen. Grenen har tidigare år varit en del av vårt KM i Lerduva, men i år genomfördes den som ett helt eget KM. 

Efter två timmar och två 25-skottsserier per skytt var tävlingen avgjord och överst på prispallen stod då Peter O med 44 poäng. Tvåa var Tobbe med 40 poäng och på tredje plats kom Dobi med 38 poäng. Ett KM i Nordisk Trap kräver förstås en rättvis och kunnig domare och här ställde Kenneth Bergqvist upp.

RESULTAT