TÄVLINGSSKYTTE

KM

Det finns tre olika arrangörer av tävlingsskytte, dels din egen klubb som arrangerar KlubbMästerskap, KM. Klubbens tillgång till banor avgör vilka grenar som skjuts. På HJK arrangeras KM i Nordisk Trap, Dubbeltrap, Skeet, Sporting, Jaktstig, Älg och Mini-älg. Ingen speciell tävlingslicens krävs. Avgift för lerduvor brukar förekomma.
Prispokal delas ut för 1:a, 2:a och 3:e plats, dessutom lottas ett sponsorpris ut bland alla närvarande deltagare.

Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet arrangerar tävlingar för sina medlemmar med inriktning på jaktskytte och följdaktligen krävs medlemskap hos dem för att få delta. För övrigt krävs ingen speciell tävlingslicens.

SvSF

En annan stor arrangör av tävlingar är Skyttesport förbundet och för att delta i deras tävlingar krävs lite mer. Först och främst måste du ha medlemskap i en skytteklubb som du tävlar för. Sen måste du inneha ett så kallat Skyttekort som utfärdas av Skyttesportförbundet efter godkänt skriftligt och praktiskt prov. Proven utför du hos en examinator som du finner hos Skyttesportförbundet. När du fått detta kort så gäller det livet ut, du behöver inte ta det igen.

När du har detta Skyttekort (och nummer) kan du ansöka om tävlingslicens. Tävlingslicensen söker du hos den klubb som du tänker tävla för, hos HJK av Peter Siltberg. Årsavgiften för licensen betalar du till SvSF. Tävlingslicensen måste du söka och betala för varje nytt kalenderår som du tänker tävla och för att undvika strul är det lämpligt att göra detta så tidigt på året som möjligt.

KM – KLUBBMÄSTERSKAP

Medlemskap i Haninge Jaktskytte Klubb krävs. Eget vapen och ammunition. Avgift (kupong/er) tas ut för lerduvor. Se tävlingskalendern för arrangerade KM-tävlingar.
Fina priser lottas ut bland deltagarna.

JAKTSKYTTE

Medlemskap i Svenska Jägarförbundet. Se Svensk Jakt om utannonserade tävlingar.

SPORTSKYTTE

1) Skyttekortet, Kortet behöver alla som vill söka tävlingslicens hos SvSF. För att erhålla Skyttekortet måste du genomgå en teoretisk utbildning och utföra ett praktiskt prov i lerduvor och/eller viltmålsskytte.
Examinator kan du finna på Skyttesportförbundets hemsida.

2) Tävlingslicens (SvSF). Kostnad 300 kr senior, 150 kr junior.
Så här söker du tävlingslicens:
1) Skaffa Skyttekort (se ovan). När du fått ditt Skyttekort kan du söka tävlingslicens.

2) Om du avser att tävla för HJK söker du tävlingslicens här. kontakta Peter Siltberg – HJK Tänker du tävla för någon annan klubb söker du tävlingslicensen genom dom.

3) När registreringen är klar skickar SvSF ett idrottsID (IID-nummer) till dig. som du behöver för din betalning.

4) När du fått ditt IID-nr betalar du avgiften till SvSF, glöm inte att ange IID-nummret.

Tävlingar utannonseras i tidskriften Svensk Skyttesport och på hemsidan www.svensk-skyttesport.se